donderdag 22 december 2011

Strips voor kinderen?

Zoals we eerder schreven is het overgrote deel van de strips die we in Istanbul vonden duidelijk op volwassenen gericht. Geheel anders dan de situatie in Nederland dus, waar de kinderstrip heel lang de markt heeft gedomineerd. Het medium strip zelfs nog steeds het imago aankleeft eigenlijk vooral ‘iets voor kinderen’ te zijn.
Struinend door boekhandels, in kiosken, bladerend door tijdschriften kwamen we in de stad amper kinderstrips tegen van eigen bodem. Want daar ging het ons om: wat wordt er tegenwoordig in Turkije gemaakt?
Zeker, veel mensen die wij spraken zijn met strips opgegroeid, maar dat was vertaald materiaal van Italiaanse makelij, van Franco-Belgische of de Amerikaanse superhelden. Vooral dat.
Op het hoe en waarom van dit verschijnsel moeten we nog de vinger leggen. Gegeven is dat Istanbul oktober 2011 ons slechts twee voorbeelden bracht van hedendaagse ‘made in Turkey’ kinderstrips.
Daarvan is de Sizinkiler-reeks van auteur Salih Memecan er één.
Hij tekent deze sinds 1991 in het ochtendblad Sabah, naast zijn dagelijkse politieke cartoon Bizimcity (ook te zien als korte animaties op ATV). Sizinkiler -in het Engels ‘Limon and Family'- is in de basis een humoristische gag-strook rond een kippenfamilie, maar tegenwoordig uitgebouwd met een gelijknamige website, merchandising en de eerste albums met langere verhalen.
bundel uit 2011


De tweede kinderstrip die we tegenkwamen is curieuzer, en nieuwer. Het gaat om HeroTürk. Initiatief van de journalist Fehmi Demirbağ die het naar eigen zeggen beu was dat Turkse kinderen op een diëet van westerse striphelden opgroeien, ze landseigen rolmodellen wil bieden en tegelijkertijd kennis van de nationale kultuur wil bijbrengen. 
Hoofdrolspelers in de beoogde serie zijn een gemengd clubje kinderen, onder wie de ‘hero’ ambasadeurszoon Eruğrul Ileri die over een traditioneel vest beschikt met magische krachten. De strip werd in september groots gelanceerd met een gelikte website en plannen voor een tv-serie, speelfilms en de nodige merchandising. Het idealistische deel zou verder tot uiting komen met het steunen van kinderhospitaals. In Istanbul kwamen we van dit alles niet meer tegen dan een HeroTürk strippocket. 
Of het project met zijn duidelijk nationalistische inslag maar vooralsnog weinig pakkende graphics gaat werken bij de Turkse jeugd zal de toekomst wijzen.


een antiquair vertelt HeroTürk over de herkomst van zijn magische vest
HeroTürk doet het vest aan om de misdaad te bestrijden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten