zondag 26 februari 2012

Turkartoon tentoonstelling

Zoals op deze blog in het rechterblokje steeds vermeld is het doel van dit project om een tentoonstelling samen te stellen van hedendaagse Turkse strip- en cartoonkunst. Daar is het projectgroepje van De Inktpot sinds augustus vorig jaar mee bezig, en komt de volgende weken dan eindelijk tot resultaat. Tentoonstelling Turkartoon wordt begin april in het stadhuis van Utrecht geïnstalleerd en gaat daar tot eind van die maand hangen.

We hebben precies 20 Turkse tekenaars (m/v) weten te interesseren om representatief werk van het afgelopen jaar in te sturen.
Dat zijn beslist niet de minsten:

Emrah Ablak, Bahadır Baruter, Bahadır Boysal, Mehmet Çağçağ, Semra Can, Cem Dinlenmiş, Selçuk Erdem, Oky Fores, Göksu Gül, Ersin Karabulut, Sönmez Karakurt, Cihan Kiliç, Ipek Özsüslü, MK Perker, Cemal Söyleyen, Memo Tembelçizer, Bülent Üstün, Metin Üstündağ, Kenan Yarar en Betül Yılmaz.

Het zwaartepunt van Turkartoon ligt bij strips, niet geheel toevallig omdat de samenstellers ook allen stripmakers zijn. Maar de cartoon ontbreekt uiteraard niet.

Omdat we onze taak van ontsluiters van een uniek aspect van de Turkse kultuur serieus nemen, wordt speciaal voor de tentoonstelling het overgrote deel van het tekenwerk in het Nederlands vertaald. De tekenaars van De Inktpot zetten die vertaalde teksten zorgvuldig in de strips. Zoals bij dit fragment:
uit de strip 'De zus van Sinem gaat verloven' van Cihan Kiliç (uit weekblad Uykusuz)
We zullen meer voorsproefjes laten zien de komende weken.
Ook van ons eigen werk. Er is in de loop van deze blog een en ander langsgekomen dat in getoonde vorm, of met het nodige schaven en poetsen in de tentoonstelling en in de bijgaande krant gebruikt wordt. Maar er volgt méér.
Hou ons in de gaten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten