vrijdag 26 juli 2013

#direngezi - actuele Turkartoon uitbreiding

Vanaf 26 juli heeft de al langer hangende Turkartoon expositie in de Utrechtse Universiteitsbibliotheek (zie hier) een uitbreiding gekregen met 5 nieuwe panelen. Deze hebben een aparte naam: #direngezi - de Gezi Park protestbeweging in cartoons en strips om ook los van het oudere materiaal en op andere locaties gebruikt te worden.

#direngezi bevat 34 tekenwerken uit de periode mei - juli 2013 uit en over de massale anti-regeringsprotesten die begonnen in Istanbul maar snel oversloegen naar alle belangrijke Turkse steden (wiki). Alle tekenaars uit onze Turkartoon-selectie besteedden hier aandacht aan, dus komen we in de actuele uitbreiding bekende namen tegen. Maar uit de enorme hoeveelheid Gezi cartoons en strips zijn ook 'nieuwe' auteurs gelicht. En niet alleen uit de grote Turkse stripbladen (Penguen, Leman, Uykusuz), maar ook enkele andere media. Een klein segment van #direngezi is gevuld met recente Nederlandse cartoons.

Het Turkse werk is in het Nederlands vertaald door Hanneke van der Heijden, en professioneel geletterd.
De expositie wordt gesteund door stichting De Inktpot en Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers BNS.

#direngezi en Turkartoon, in de Universiteitsbibliotheek Uithof, is (gratis) te bezoeken tot 15 september 2013 (klik hier voor exacte tijden).

De 5 actuele panelen met Gezi cartoons en strips, aan de muur.Overzicht expo locatie UB Uithof, tijdens installeren #direngezi

1 opmerking: