dinsdag 11 oktober 2011

Intro 2

 Het is 2003. Er is een hoop water (en inkt) onder de brug door gevloeid.
Ik heb ruzie met het maandblad Motief vanwege mijn cartoon over de Grijze Wolven, en ben daar weg. Als het blad Buitenlanders Bulletin heet, ga ik er weer voor tekenen. In 1994 verandert het in de tweewekelijkse uitgave Contrast en wissel ik om het nummer stuivertje voor de commentaartekening met kunstenaar Atila Kabir. Later maak ik ook strips voor het blad, o.a. de reeksen met Paultje Korrekt (de 'über-multicult') en Yam&Bint.
In 2000 wordt ik actief in NuKomix, een zelforganisatie ter promotie van nederlandstalige striptekenaars. 'Vernieuwend' noemen we onszelf. We werken ons binnen op de Frankfurter Buchmesse en op Lowlands om onze kunsten te tonen.
Dan meldt Yakup Karahan zich bij ons aan. Hij woont nog geen 10 jaar in Nederland, heeft een achtergrond bij het fameuze cartoonblad Girgir en is een interessant initiatief gestart: een tweetalig stripblad waarin Turkse en Nederlandse tekenaars publiceren. Het gaat Vreemd heten. En natuurlijk doe ik mee!
Yakup is heel ambitieus,. Het blad moet landelijk en maandelijks, 16 A3 pagina's vol, sowieso al een hele klus voor een eenmansuitgever-redacteur. Aan de tekenaars ligt het niet, in Turkije bevindt zich blijkbaar een onuitputtelijke bron en ook de Nederlanders dragen enthousiast hun steentje bij. Maar het blad in Nederland bij de verkooppunten krijgen is een verhaal apart, waar overigens wel meer uitgevers zich de tanden op hebben stukgebeten. Er is geen budget voor een effectieve reclamecampagne, en inhoudelijk krijgt het blad hier en daar ook kritische tegenwind. Het geld is op een gegeven moment op en Vreemd gaat na 3 nummers strijdend ten onder.
Dat geldt eveneens voor Yakup Karahan's zijproject Çizgit - strips van Turkse afkomst, een prachtige overzichtstentoonstelling met veel originelen van Turkse tekenaars. Het hangt twee weken lang, rondom het Stripfestival Oud-West in Bellamy Buurtmuseum te Amsterdam, maar laat -behalve bij hen die het gezien hebben- geen blijvende indruk achter in het Nederlandse medialandschap.
Toch, dappere pogingen die er in elk geval hebben gezorgd voor de directe basis onder ontdekkingsreis.
(wordt vervolgd)

Hieronder foto's van materiaal uit Vreemd. Geen scans, vandaar de schaduwen en vervormingen hier en daar:


Korte bio van Oguz Aral in Vreemd 2

Ergün Gündüz in Vreemd 1

Verschillende tekenaars in Vreemd 1

Stripje van Turkse Nederlander Atila Kanbir in Vreemd 3

Yakup Karahan in Vreemd 1

Het Lombak cartoonhoekje van Bahadir Baruter en Fatih Solmaz in Vreemd 2

Ibrahim Tapa in Vreemd 3

Ufuk Uyanik in Vreemd 1


Geen opmerkingen:

Een reactie posten